Skip to content

Qat

by admin on August 6th, 2005
Qat

Waarschijnlijk driekwart van de bevolking kauwt qat, Jemen’s nationale drug. Enorme lappen grond en de laatste watervoorraden worden gebruikt voor de teelt. Daarbij schijnt het dat tot 50% van het huishoudinkomen naar qat gaat.
Meestal beginnen ze met kauwen rond een uur of 1, waarna de hele economie van het land voor een paar uur plat ligt. Hierna wordt er eigenlijk zeer weinig meer uitgevoerd. Overal zie je de locals rondlopen met enorme tennisballen qat in een wang weggestopt.
Volgens de verhalen zou qat een erg rustgevend effect hebben, en zou ook bevorderend zijn voor de concentratie.
In overige arabische landen is het verboden, in Jemen is het echter onderdeel van de cultuur. Op de locale qat-soeq (zie fotos) dus even wat gehaald om te proberen!

Mijn eerste ervaring met het kauwen verliep niet geheel vlekkeloos, nadat ik per ongeluk bijna alles uiteindelijk had doorgeslikt. Mijn tweede poging ging wel beter: thuis met Ghalib, Assam en Anselm in de diwan (qat-kauw kamer – ieder huis heeft er een), zaten we te kauwen en shisha te roken. Met bloedend tandvlees en een droge bal qat in mijn wang begon ik twee uur later toch iets te voelen: dezelfde soort ontspanning en rust als wat alcohol kan geven, maar dan zonder dat je dubbelziet en rare dingen gaat uitkramen.
Qat kauwen is de ideale mogelijkheid om goede gesprekken te houden met Ghalib en Assam en hun uit te horen of hun land, de regering en islam…

Ik ben nog niet de allergrootste fan van qat, hoewel de sfeer waarin het kauwen plaatsvindt altijd erg aantrekkelijk is.. Ook vraag ik mij af, gezien het maandelijkse budget van de gemiddelde jemeniet, of de dure qat het wel waard is.. Hoe dan ook, het speelt een essentiele rol in de cultuur en samenleving van Jemen. Zelfs de rellen van 2 weken geleden, waarbij 40 doden vielen, moesten onderbroken worden voor de dagelijkse qat-sessie…





From → Jemen 2005

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS